Nieuws

Plattelandswoning is mogelijk, mits onderbouwd
Arom stelt nieuwe handreiking plattelandswoning voor NVM op. In samenwerking met Goorts & Coppens advocaten en adviseurs en Crijns Rentmeesters.

De Wet plattelandswoningen is op 1 januari 2013 in werking getreden. De Wet plattelandswoningen maakt het mogelijk om een agrarische bedrijfswoning te bewonen als burgerwoning.

Hoewel de wet op diverse plaatsen al met succes is toegepast, zijn veel gemeenten nog terughoudend met het aanwijzen van plattelandswoningen. Dit komt mede door een uitspraak van de Raad van State, die in 2015 oordeelde dat ook voor plattelandswoningen een luchtkwaliteitsbeoordeling moet plaatsvinden. Deze uitspraak leidde tot grote onduidelijkheid over de toepassing van de wet.

Op basis van jurisprudentie en succesverhalen constateert AROM in opdracht van de NVM dat er genoeg mogelijkheden zijn om een woonboerderij toch aan te merken als plattelandswoning.

Voorwaarde is wel dat de woning op het terrein staat van een actief agrarisch bedrijf. Ook dient eventuele hinder van omliggende bedrijven te worden beoordeeld. Met de gepubliceerde handreiking voor gemeenten hoopt de NVM dat zij de wet vaker zullen toepassen.

Vragen
Hebt u vragen over het traject en de kosten om een plattelandswoning te realiseren? Of wilt u een offerte voor een bestemmingsplan of ruimtelijke onderbouwing voor een plattelandswoning? Neem vrijblijvend contact met mij op.

mr. Krijn de Ruijter
Toon het volledige nieuwsoverzicht
This site is built with CamelFW.